Nedir bu Endüstriyel Mutfak?

Blog Detay

Nedir bu Endüstriyel Mutfak?

Nedir bu Endüstriyel Mutfak?
Kategori: Endüstriyel Mutfak

Mutfak, mutfak değil midir? Nedir bu endüstriyel mutfakları ile ev mutfakları arasındaki Fark? Sadece bir yüksek kapasiteli üretim yapabiliyor diye mi bu ayrım. Hayır hayır hiç alakası yok daha doğrusu ikisinin de mutfak olması ve içinde yemek pişirilmesi dışında hemen hemen hiçbir benzerlikleri yok. Kullanılan ekipmanlardan, ekipmanların içerdiği teknolojilere hatta ekipmanların üretildiği ham maddelere kadar her şey farklı.  Tabi bir de içindeki insanlar farklı, kimse evinde yemek yaptığı için maaş almıyordur sanırız . Ama tüm konuyu en başta özetlememiz gerekirse bir taraf tamamıyla ticari ve profesyonel, diğer tarafsa yuvamızın ocağı.

Kısaca bir projedir endüstriyel mutfak. İşlevsellik ve pratiklik esasına dayalı tasarlanan, dayanıklılık ve hijyen amaçlı paslanmaz çelikle oluşturulan; kullanılan fırın, buzdolaba, ocak gibi tüm ürünlerin özel teknolojiyle üretim devamlılığına yönelik donanımların kullanıldığı, dayanıklılık esaslı; yüksek hacimli üretim ve depolama alanı sunan; servis bakımı bile özel uzmanlık gerektiren, profesyonel yemek pişirme alanlarıdır.

Endüstriyel mutfaklar restoranlar, kafeler, catering şirketleri, barlar, gece kulüpleri, oteller, lokantalar gibi bildik işletmelerin dışında hastaneler, eğitim kurumları, fabrikalar, büyük şirketler gibi çalışan sayısı fazla tüm firma ve kurumlarda hizmet yer alabilirler.

Endüstriyel mutfak projesinin temel unsuru uyumdur. Mutfağı oluşturan departmanların aynı anda uyumlu şekilde birbirinin işine engel olmadan bir saatin çarkları gibi hareket edebilmesi gerektirir. En basite indirgeyerek özetlersek; pişirme departmanı, servis departmanı ve bulaşık departmanlarının birbirine engel olmadan hareket edebilmeleri gerekir.

Bir endüstriyel mutfak projesi tasarlanırken personelin gerekli donanımlara en kolay ve hızlı şekilde ulaşabileceği bir dizayn yapılmalı ve iş güvenliği unsurları gözetilmelidir. Bunun yanı sıra bakım tamir durumları düşünülerek donanımlar pratik müdahaleye uygun şekilde konumlandırılmalıdır. Kullanılacak materyallerin paslanmaz çelik olarak planlanması da hijyen açısından büyük fayda sağlayacaktır.

Posted by